Fladder GYRO ontbraammachines: finishen metaal

Fladder 200/GYRO ontbraammachine. Doorvoerbreedte: 1200mm.

De Fladder GYRO is een geautomatiseerde borstel afbraammachine voor het finishen van metaal plaatwerk.
Een perfecte machinetechniek voor het ontbramen van metaal om een veilige afrondradius aan te brengen aan scherpe snijkanten van plaatdelen.
Daarnaast is de Fladdertechniek geliefd om plaatwerk richtingloos te borstelen. Bijvoorbeeld voor een richtingloze metaal finish op RVS.

De ontbraammachines zijn in diverse doorvoerbreedtes leverbaar; 1.200mm, 1.500mm en 2.000mm zijn standaard breedtes. 
In deze categorie heeft de Fladder GYRO de laagste operationele kosten in de markt: circa € 0,13 /m2.

Fladder fabriceert borstelmachines voor het ontbramen, scherpe kanten breken, richtingloos borstelen en het verwijderen van de oxidehuid en metaalslak. 

Summa Surface is specialist in ontbraamtechnieken en vertegenwoordigt Fladder in de Benelux.

 

 

Unieke borstelrotaties garanderen identieke radius op kanten

Video waarin de unieke borstelbewegingen van de Fladder GYRO ontbraammachine zichtbaar zijn.

De rotaties van de borstels in de Fladder GYRO zijn uniek.
De 6 borstels roteren om hun as op een instelbare snelheid (RPM). De machine heeft 3x2 borstels die tegengesteld aan elkaar roteren, en in een carrousel ronddraaien.
Deze 6 borstels oscilleren over de breedte van de machine.
Er wordt automatisch een aanpassing gemaakt aan de RPM van de 3 borstels die een hogere omloopsnelheid behalen vanwege de rotatie van de carrousel.

Deze unieke bewegingen zorgen ervoor dat alle 6 borstels met dezelfde borstelsnelheid het product bewerken. Dit garandeert een identieke radius over het gehele product; zowel de buitencontouren als de binnencontouren van uitsparingen/ perforaties. Ongeacht op welke positie producten op de band worden gelegd.

Bijkomend voordeel van deze oscillerende beweging is een gelijkmatige borstelslijtage van de borstels. Borstels zullen zodoende niet vroegtijdig worden vervangen omdat de operator bijvoorbeeld producten steeds in het midden van de machine plaatst. Dit resulteert in lage operationele kosten.

In onze zoektocht naar een machine die de geperforeerde panelen niet alleen afbraamt, maar ook de scherpe kanten breekt in een bepaalde radius, bleek de Fladder 300/GYRO van Summa Surface de enige en juiste keuze. Ook geperforeerde verzinkte producten weet de machine met minimale afname van de zinklaag en maximale afronding te realiseren. Dat geldt ook voor producten met een beschermfolie aan de zichtzijde. De machine doet zijn werk zonder dat de folie wegslaat. Echt uniek.
— Peter Moser, Directeur VPT Versteeg
 

 

Verlaag uw ontbraamkosten tot € 0,13 /m2

Bespaar op dure arbeidsintensieve nabewerkingen, die geen constante kwaliteit leveren.
De Fladder GYRO geeft de hoogste afwerkingskwaliteit, en dat tegen de laagste operationele kosten.

 

 

afbramen en Ontbramen metaal plaatdelen

Wat is afbramen en ontbramen?

Met het afbramen en ontbramen van plaatwerk wordt bedoeld het wegnemen van braamvorming die ontstaat na processen zoals het lasersnijden, ponsen, stansen en ponsnibbelen.

Aluminium na lasersnijden

Lasergesneden aluminium bewerkt in Fladder GYRO ontbraammachine

 

 

voorkom corrosie: scherpe kanten breken voor het coaten

Wat is scherpe kanten breken?

Scherpe kanten breken is de bewerking waarbij er een afrondradius aan de binnen- en buitencontouren van het product wordt aangebracht. Dit is zeer van belang als voorbewerking voordat conserveringslagen worden aangebracht. Bovendien zijn de producten na het verronden van de scherpe randen veiliger in gebruik omdat snijwondjes worden voorkomen.
In de Fladder GYRO worden deze scherpe snijkanten die ontstaan na processen zoals lasersnijden met een identieke radius afgerond.

Staal voor kanten breken

Staal na het kanten breken in de Fladder GYRO afbraammachine

Kanten breken plaatwerk voor coaten voorkomt corrosievorming

Na het lasersnijden, ponsen, etc. is een volgende stap in het proces vaak het coaten van de plaat. Zeer van belang voor de kwaliteit van het coaten is een goede kantendekking. Een laag heeft namelijk de neiging zich aan scherpe kanten terug te trekken waardoor de laagdikte daar minimaal is.
Door de kanten van de plaat te breken in de Fladder GYRO ontbraammachine, hecht de coating gemakkelijk op de kanten en is de laag voldoende dik. Een goede kantendekking is bovendien van belang om corrosievorming te voorkomen.

Gevelpaneel voor bewerking

Gevelpaneel met conserveringslaag en kanten gebroken in Fladder GYRO

 

 

Richtingloos borstelen: plaatdelen finishen

Fladderen: finishen van metaal plaatdelen

"Fladderen" is inmiddels een veel gebruikte term in de wereld van de plaatbewerking. Fladderen staat voor het afbramen en kanten afronden middels de flexibele grote borstels van Fladder, en tegelijkertijd een mooie richtingloos geborstelde metaal finish aanbrengen op plaatdelen. 

RVS borstelen

Geborstelde RVS plaatdelen zijn zeer geliefd in de metaalbranche. Het borstelen van RVS plaatwerk is een specialisatie van de Fladder GYRO machine. Onze klanten gebruiken deze borsteltechniek in diverse industrieën, bijvoorbeeld de gevelindustrie, keukenindustrie of foodindustrie.

RVS voor bewerking

RVS borstelen met Fladder borstelmachine; richtingloze metaal finish

Metaal borstelen

De Fladder-techniek is zeer geschikt voor diverse soorten metaal plaatwerk zoals staal, RVS/inox, aluminium, titanium en koper. Het borstelen van diverse metaalsoorten in 1 machine is geen enkel probleem. Het gebruik van diverse borstelsets is aan te bevelen. Met het Lock-it snelwisselsysteem is het wisselen van borstels slechts een kwestie van enkele minuten. 

Ontbramen geslepen plaat met folie

Een ander uniek aspect van de flexibele lamellenborstels van Fladder is het perfect kunnen bewerken van een geslepen plaat waarop een beschermfolie is aangebracht.
De Fladder GYRO tast de laserfolie van een gefoliede plaat niet aan. Hierdoor blijft de geslepen plaat finish perfect in takt terwijl de scherpe kanten worden gebroken.

Ontbramen plaat met beschermfolie: laserfolie blijft onaangetast

Ontbramen plaat met beschermfolie: laserfolie blijft onaangetast

 

 

Unieke eigenschappen Fladder gyro ontbraammachine

Enkele belangrijke aspecten opgesomd:

 • Unieke borstel-bewegingen. De borstel-carrousel oscilleert over de breedte. De carrousel roteert, waarop automatisch de borstel-RPM zich aanpast.
  Deze bewegingen garanderen een identieke radius over het gehele product; zowel de buitencontouren als de binnencontouren van uitsparingen/perforaties.

 • Zeer lage operationele kosten. De lagers zijn afgeschermd tegen stof. Laag stroomverbruik. Het identieke borstelslijtage-patroon verlengt de levensduur van borstels.

 • De krachtige vacuüm werking kan zelfs zeer kleine producten (formaat visitekaart) of zeer dun plaatwerk (< 0,1 mm) fixeren op de transportband zonder gebruik te maken van fixatiegereedschappen.

 • Compacte machines, waardoor weinig ruimte is benodigd. De krachtige vacuüm is verdeeld over een klein oppervlak.

 • Eenvoudige bediening waardoor de gewenste bewerking snel kan worden aangepast of voorgeprogrammeerd.

 • Lange levensduur. Fladder staat bekend in de markt als oerdegelijke machinefabrikant.

 • Het betreft een droge borstelbewerking. Er is geen gevaar voor roestvorming op uw product of in de machine.

 • Diverse materiaalsoorten te bewerken in 1 machine, zoals RVS, blank staal, aluminium, titanium, koper, kunststoffen, etc.

 • Mooie richtingloos geborstelde structuur op plaatwerk.

 • De lange flexibele borstels zijn zowel geschikt voor vlak plaatwerk als voor geprofileerde/gefreesde delen.

 • De borstellamellen tasten de beschermfolie van een gefoliede plaat niet aan. De geslepen plaat finish onder de laserfolie blijft perfect in takt.

 • Zeer geschikt om verzinkte plaat (Sendzimir, Zincor) te bewerken. De kanten worden gebroken maar er wordt slechts een paar µm afgenomen aan het oppervlak.

 • Tevens geschikt om de oxidehuid en metaalslak te verwijderen middels de speciale metaalborstels.

 • Lock-it systeem: eenvoudig wisselen van borstels.

Oxidehuid verwijderen na snijden met zuurstof of plasmasnijden

Geperforeerde plaat ontbramen en borstelen

Lock-it systeem: wisselen van 6 borstels binnen 3 minuten

 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden met uw producten op de Fladder GYRO afbraammachine?
Wij verzorgen graag een gratis proefbewerking!
Laat a.u.b. uw gegevens achter via onderstaande contact-button, en wij nemen spoedig contact met u op.

 

 

enthousiaste klanten

Fladder GYRO ontbraammachine tijdens een huisbeurs van Summa Surface

Fladder GYRO ontbraammachine tijdens een huisbeurs van Summa Surface

Enkele voorbeelden van onze relaties die bijzonder tevreden zijn over de Fladder-techniek:

Wij werken nu een aantal jaren met de Fladder 300/GYRO machine en zijn daar erg over te spreken.
Het bedieningsgemak, de zeer korte omsteltijden en het perfecte eindresultaat zijn exact die dingen waar we naar op zoek waren.
— Piet-Hein van der Heijden, Directeur The Steel Company B.V.
Summa Surface heeft ons perfect geadviseerd bij de aankoop van de Fladder 200/GYRO. Op een snelle en eenvoudige manier geven wij onze producten nu een perfecte afwerking en een hogere kwaliteit.
— Stijn Devroe, Account Manager Metes nv
Dankzij de Fladder 200/GYRO hebben wij extra kwaliteit toegevoegd aan ons product.
Door gedegen adviezen in combinatie met uitgebreide testen, hebben wij voor Summa Surface gekozen.
— Stefan Groenewoud, Directeur Nu-Air
Dankzij de mogelijkheid om tijdens een huisbeurs van Summa Surface enkele testen te kunnen doen op een Fladder 200/GYRO, is deze machine voor ons de kwalitatief beste oplossing gebleken om de scherpe snijranden van RVS plaatdelen af te ronden.
Lange plaatdelen dienen goed vlak aan en afgevoerd te worden in de machine. Wij realiseren dit middels een heftafel aan de voorzijde en een rollenbaan achter de uitvoerzijde.
Testen, levering en plaatsing van de machine via Summa Surface is tot volle tevredenheid verlopen.
— Albert Blaauw, Manager Parts Production Neopost Technologies BV
 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Waarschijnlijk vindt u onderstaande artikelen ook interessant: