Fladder GYRO ontbraammachines, afbraammachines

De Fladder GYRO is een geautomatiseerde borstel afbraammachine voor plaatwerk en geprofileerde/gefreesde delen.
Een perfecte machinetechniek voor het ontbramen van metaal om een veilige afrondradius aan te brengen aan scherpe snijkanten van plaatwerk.
Daarnaast is de Fladdertechniek geliefd om plaatwerk richtingloos te borstelen. Bijvoorbeeld voor een richtingloze finish op RVS.

De machines zijn in diverse doorvoerbreedtes leverbaar, van 1.000mm tot 2.000mm (en zelfs meer). 
Zeer lage operationele kosten: circa € 0,13 /m2.

Fladder fabriceert borstelmachines voor het ontbramen, scherpe kanten breken, richtingloos borstelen en het verwijderen van de oxidehuid en metaalslak. 

Summa Surface is specialist in ontbraamtechnieken, en vertegenwoordigt Fladder in de Benelux.
Ontbraammachines en afbraammachines zijn synoniemen.

 

 

Verlaag uw operationele kosten tot € 0,13 /m2

Bespaar op dure arbeidsintensieve nabewerkingen, die geen constante kwaliteit leveren.
Benieuwd naar de mogelijkheden met uw producten op de Fladder GYRO afbraammachine?
Wij verzorgen graag een gratis proefbewerking!
Laat a.u.b. uw gegevens achter via onderstaande contact-button, en wij nemen spoedig contact met u op.

 

 

afbramen en Ontbramen metaal 

Wat is afbramen en ontbramen?

Met het afbramen en ontbramen van plaatwerk wordt bedoeld het wegnemen van braamvorming die ontstaat na processen zoals het lasersnijden, ponsen, stansen en ponsnibbelen.

Aluminium na lasersnijden

Lasergesneden aluminium bewerkt in Fladder GYRO ontbraammachine

 

 

voorkom corrosie: scherpe kanten breken voor het coaten

Wat is scherpe kanten breken?

Scherpe kanten breken is de bewerking waarbij er een afrondradius aan de binnen- en buitencontouren van het product wordt aangebracht. Dit is zeer van belang als voorbewerking voordat conserveringslagen worden aangebracht. Bovendien zijn de producten na het verronden van de scherpe randen veiliger in gebruik omdat snijwondjes worden voorkomen.
In de Fladder GYRO worden deze scherpe snijkanten die ontstaan na processen zoals lasersnijden met een identieke radius afgerond.

Staal voor kanten breken

Staal na het kanten breken in de Fladder GYRO afbraammachine

Kanten breken plaatwerk voor coaten voorkomt corrosievorming

Na het lasersnijden, ponsen, etc. is een volgende stap in het proces vaak het coaten van de plaat. Zeer van belang voor de kwaliteit van het coaten is een goede kantendekking. Een laag heeft namelijk de neiging zich aan scherpe kanten terug te trekken waardoor de laagdikte daar minimaal is.
Door de kanten van de plaat te breken in de Fladder GYRO ontbraammachine, hecht de coating gemakkelijk op de kanten en is de laag voldoende dik. Een goede kantendekking is bovendien van belang om corrosievorming te voorkomen.

Gevelpaneel voor bewerking

Gevelpaneel met conserveringslaag en kanten gebroken in Fladder GYRO

 

 

Richtingloos borstelen plaatwerk

Fladderen

"Fladderen" is inmiddels een veel gebruikte term in de wereld van de plaatbewerking. Fladderen staat voor het afbramen en kanten breken middels de flexibele grote borstels van Fladder, en tegelijkertijd een zeer mooie richtingloos geborstelde structuur aanbrengen op het plaatwerk. 

RVS borstelen

RVS borstelen is een voorbeeldtoepassing waarom onze klanten kiezen voor de Fladder GYRO. Het borstelen van RVS plaatwerk is in diverse industrieën zeer gewenst, bijvoorbeeld in de gevelindustrie, keukenindustrie of foodindustrie.

RVS voor bewerking

RVS borstelen met Fladder borstelmachine

Metaal borstelen

De Fladder-techniek is zeer geschikt voor diverse soorten metaal plaatwerk zoals staal, RVS/inox, aluminium, titanium en koper. Het borstelen van diverse metaalsoorten in 1 machine is geen enkel probleem. Het gebruik van diverse borstelsets is aan te bevelen. Met het Lock-it snelwisselsysteem is het wisselen van borstels slechts een kwestie van enkele minuten. 

Ontbramen geslepen plaat met folie

Een ander uniek aspect van de flexibele lamellenborstels van Fladder is het perfect kunnen bewerken van een geslepen plaat waarop een beschermende folie is aangebracht. De Fladder GYRO tast de folie van een gefoliede plaat niet aan. Hierdoor blijft de geslepen plaat finish perfect in takt terwijl de scherpe kanten worden gebroken.

Oscillerende borstel-bewegingen: identieke radius

De unieke borstel-bewegingen in de machine garanderen een identieke radius over het gehele product: binnen- en buitencontouren worden voorzien van een exact identieke afrondradius. Bijkomend voordeel van deze oscillerende beweging is een gelijkmatige borstelslijtage van de borstels. Borstels zullen zodoende niet vroegtijdig worden vervangen omdat de operator bijvoorbeeld producten steeds in het midden van de machine plaatst. Dit resulteert aldus in lage operationele kosten.

Bekijk de unieke borstelbewegingen van de Fladder GYRO ontbraammachine

 

 

Unieke eigenschappen Fladder gyro ontbraammachine

Enkele belangrijke aspecten opgesomd:

 • De unieke borstel-bewegingen in de machine garanderen een identieke radius over het gehele product; zowel de buitencontouren als de binnencontouren van uitsparingen/perforaties.
 • Een identieke borstelslijtage-patroon betekent lage operationele kosten.
 • Het oppervlak krijgt een mooie richtingloos geborstelde structuur.
 • De lange flexibele borstels zijn zowel geschikt voor vlak plaatwerk als voor geprofileerde/gefreesde delen. De Fladder GYRO is zeer flexibel inzetbaar.
 • De krachtige vacuüm werking kan zelfs zeer kleine producten (formaat visitekaart) of zeer dun plaatwerk (< 0,1 mm) fixeren op de transportband zonder gebruik te maken van fixatiegereedschappen.
 • Eenvoudige bediening van de machine waardoor de gewenste bewerking snel kan worden aangepast of voorgeprogrammeerd.
 • Het betreft een droge borstelbewerking. Er is geen gevaar voor roestvorming op uw product of in de machine.
 • Diverse soorten materiaal te bewerken in 1 GYRO-machine, zoals RVS, blank staal, aluminium, titanium, koper, kunststoffen, etc.
 • De flexibele borstellamellen tasten de folie van een gefoliede plaat niet aan. De geslepen plaat finish onder de beschermende folie blijft perfect in takt.
 • Zeer geschikt om verzinkte plaat (Sendzimir, Zincor) te bewerken. De kanten worden gebroken maar er wordt slechts een paar µm afgenomen aan het oppervlak.
 • Compacte machines, waardoor weinig ruimte is benodigd.
 • Tevens geschikt om de oxidehuid en metaalslak te verwijderen middels de speciale metaalborstels.
 • Lange levensduur van de machines. Fladder staat bekend in de markt als oerdegelijke machinefabrikant.
 • Lock-it systeem: snelle en eenvoudige handeling voor het wisselen van borstels.

Geperforeerde plaat ontbramen en borstelen

Lock-it systeem: wisselen van 6 borstels binnen 3 minuten

 

 
 

 

enthousiaste klanten

Enkele voorbeelden van onze relaties die bijzonder tevreden zijn met de Fladder-techniek:

Dankzij de Fladder 200/GYRO hebben wij extra kwaliteit toegevoegd aan ons product.
Door gedegen adviezen in combinatie met uitgebreide testen, hebben wij voor Summa Surface gekozen.
— Stefan Groenewoud, Directeur Nu-Air
Wij werken nu een aantal jaren met de Fladder 300/GYRO machine en zijn daar erg over te spreken.
Het bedieningsgemak, de zeer korte omsteltijden en het perfecte eindresultaat zijn exact die dingen waar we naar op zoek waren.
— Piet-Hein van der Heijden, Directeur The Steel Company B.V.
In onze zoektocht naar een machine die de geperforeerde panelen niet alleen afbraamt, maar ook de scherpe kanten breekt in een bepaalde radius, bleek de Fladder 300/GYRO van Summa Surface de enige en juiste keuze. Ook geperforeerde verzinkte producten weet de machine met minimale afname van de zinklaag en maximale afronding te realiseren. Dat geldt ook voor producten met een beschermfolie aan de zichtzijde. De machine doet zijn werk zonder dat de folie wegslaat. Echt uniek.
— Peter Moser, Directeur VPT Versteeg
Summa Surface heeft ons perfect geadviseerd bij de aankoop van de Fladder 200/GYRO. Op een snelle en eenvoudige manier geven wij onze producten nu een perfecte afwerking en een hogere kwaliteit.
— Stijn Devroe, Account Manager Metes nv
 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Waarschijnlijk vindt u onderstaande artikelen ook interessant: