Case: Fladder-techniek in de gevelbouw-industrie. VPT Versteeg aan het woord

Voorkom corrosie op geperforeerde panelen: kanten afronden voor conserveringslaag

In de gevelindustrie is het belangrijk om metalen panelen optimaal te beschermen tegen de klimatologische omstandigheden. Hierom worden er conserveringslagen aangebracht. Om een hoge kwaliteit en optimale laagdikte van de conserveringslaag te garanderen, moeten de geperforeerde panelen eerst een behandeling van afbramen en afronden ondergaan, alvorens ze worden gecoat. VPT Versteeg ‘fladdert’ sinds 2004 zijn geperforeerde panelen en heeft sindsdien nog geen enkel schadegeval gehad als gevolg van een te dunne conserveringslaag rond de perforaties.

 

Wegtrekken coating op scherpe kanten

In het artikel van vakblad Gevelbouw vertellen VPT Versteeg en VMG Versteeg over de problematiek van “window framing”; het wegtrekken van de coating tijdens het moffelen van de scherpe randen. Dit resulteert in onvoldoende laagdikte op de hoeken en rond de perforaties. De zwakste schakels van een geperforeerd paneel zijn dus de perforaties zelf, de scherpe kanten.

Product voor Fladderen

Product na Fladderen

In onze zoektocht naar een machine die de geperforeerde panelen niet alleen afbraamt, maar ook de scherpe kanten breekt in een bepaalde radius, bleek de Fladder 300/GYRO van Summa Surface de enige en juiste keuze. Ook geperforeerde verzinkte producten weet de machine met minimale afname van de zinklaag en maximale afronding te realiseren. Dat geldt ook voor producten met een beschermfolie aan de zichtzijde. De machine doet zijn werk zonder dat de folie wegslaat. Echt uniek.
— Peter Moser, Directeur VPT Versteeg
De prestatie van een gevelsysteem is sterk afhankelijk van de bandbreedte waarin voorbehandeling en oppervlaktebehandeling plaatsvindt. Als Chroom VI straks komt te vervallen, bepaalt het afronden en afbramen nog meer de technische kwaliteit van het basismateriaal waarop een conserveringsysteem aangebracht kan worden. Fladderen is daarbij eigenlijk onmisbaar.
— Gerd De Lathauwer, Market Development Manager VMG Versteeg

VERLAAG UW OPERATIONELE KOSTEN

Bespaar direct op kostbare arbeidsintensieve nabewerkingen! 
Wij verzorgen graag een gratis proefbewerking met de Fladder-techniek.
Laat a.u.b. uw gegevens achter via onderstaande contact-button, en wij nemen spoedig contact met u op.


Volledig artikel:
‘Fladderen’ verlengt levensduur gevel  

Gevels worden steeds gedurfder. Architecten smullen van metalen gevels met designperforatiepanelen. Hier schuilt meteen een groot gevaar. Om een hoge kwaliteit en optimale laagdikte van de conserveringslaag te garanderen, moeten de geperforeerde panelen eerst een behandeling van afbramen en afronden ondergaan, alvorens ze worden gecoat. En dat wordt voor het gemak nogal eens ‘vergeten’. VPT Versteeg ‘fladdert’ sinds 2004 al zijn geperforeerde panelen en heeft sindsdien nog geen enkel schadegeval gehad als gevolg van een te dunne conserveringslaag rond de perforaties.  

Bij het aanbrengen van een 2-laagsconserveringssysteem in de vorm van een poedercoating op een geperforeerd paneel kan het fenomeen van window framing optreden, zegt Gerd De Lathauwer van VMG, zusteronderneming van VPT Versteeg en gezegend met de meest moderne lakstraat van Nederland. Hij doelt op het feit dat de coating tijdens het moffelen wegtrekt van de scherpe randen. Op de hoeken en rond de perforaties is het lastig voldoende laagdikte aan te brengen. “Zelfs met de tweede laag is het op een scherpe kant niet mogelijk de benodigde 100 tot 120 micron te realiseren. Op het lijf van een paneel zit dan gemiddeld 120 micron poedercoating, terwijl de laagdikte rond de perforaties slechts 30 tot 60 micron bedraagt.”


Vergelijkbare barrière
Het is belangrijk om metaal optimaal te beschermen tegen de klimatologische omstandigheden. De zwakste schakels van een geperforeerd paneel zijn dus de perforaties zelf, de scherpe kanten. De Lathauwer: “Op de scherpe kanten rond de perforaties dient idealiter dezelfde barrière (laagdikte van de coating) aanwezig te zijn als op het lijf van een paneel. Dat bereik je enkel en alleen door afbramen en kanten breken.” 

Peter Moser van VPT Versteeg vult aan: “In onze zoektocht naar een machine die de geperforeerde panelen niet alleen afbraamt, maar ook de scherpe kanten breekt in een bepaalde radius, bleek de Fladder 300/GYRO van Summa Surface de enige en juiste keuze. Ook geperforeerde, verzinkte producten, een combinatie die ogenschijnlijk lastig is te ontbramen, weet de machine met minimale afname van de zinklaag en maximale afronding te realiseren. Dat geldt ook voor producten met een beschermfolie aan de zichtzijde. De machine doet zijn werk zonder dat de folie wegslaat. Echt uniek.”


Richtingloze borstelstructuur
De Fladder 300/GYRO beschikt over een carrousel met zes borstels die rond hun as draaien. Ook de carrousel draait rond. Het product wordt vervolgens via een transportband door de machine gevoerd. “Deze unieke techniek maakt dat zowel de buiten- als binnencontouren van uitsparingen en perforaties identiek worden bewerkt,” zegt Thijs Carlier van Summa Surface, leverancier van Fladdermachines in de Benelux. “Om een goede kantendekking te realiseren, wordt het product niet alleen ontbraamd, maar ook voorzien van een afrondingsstraal. Desgewenst behoort het aanbrengen van een radius van 2,0 millimeter tot de mogelijkheden. De draaibewegingen zorgen bovendien voor een richtingloze borstelstructuur, hetgeen een esthetische waarde heeft.”

Peter Moser vult aan: “Soms gebruiken we de machine zelfs om een product na een
bewerking weer een egaal oppervlak te geven, zodat deze na anodiseren weer egaal kleurt.” De Fladder 300/GYRO kan zowel vlakke als geprofileerde platen of profielen en plaatwerk met perforaties behandelen. Plaatdiktes variëren van 0,1 tot 100 millimeter. De lengte is oneindig, de breedte afhankelijk van het type machine. Bij VPT worden platen bewerkt tot 1500mm breedte.

Stabiel Fladder-proces
Summa Surface heeft de Fladder 300/GYRO al in 2004 geleverd bij VPT Versteeg. Volgens Moser is er tot op heden nog nooit een productiestilstand opgetreden als gevolg van een Fladder-defect. Dit kenmerkt de Fladder-kwaliteit. VPT Versteeg neemt enkel Fladder-borstels af. Verder heeft men geen omkijken naar de machine. “Het feit dat we fladderen maakt dat we een garantie van tien jaar kunnen geven. Uiteraard wel in samenhang met het onderhoud van de gevel.”

Gerd De Lathauwer vermoedt dat het ‘fladderen’, als gevolg van het verbod op het gebruik van Chroom VI als voorbehandeling vanaf september 2017, aan populariteit zal winnen. “De prestatie van een gevelsysteem is sterk afhankelijk van de bandbreedte waarin voorbehandeling en oppervlaktebehandeling plaatsvindt. Als Chroom VI straks komt te vervallen, bepaalt het afronden en afbramen nog meer de technische kwaliteit van het basismateriaal waarop een conserveringssysteem aangebracht kan worden. Fladderen is daarbij eigenlijk onmisbaar.  Gerelateerd artikel: scherpe kanten breken na lasersnijden 

Door het toenemende gebruik van fiberlasers bij het snijden van plaatwerk, stijgt de vraag naar machines van Fladder om de scherpe kanten te breken na het lasersnijden.
Lees het artikel over de voordelen van de Fladder-techniek na het lasersnijden.