Primeur: OTEC SF Compact met geïntegreerd controlesysteem t.b.v. bewerking tools

Tijdens de EMO-beurs (5-10 Oktober, Milaan) toont OTEC de nieuwe Stream Finishing (SF) machine: “SF Compact”. 
Deze machine is uitgerust met een geïntegreerd optisch meetsysteem, die de OTEC-bewerking van tools (frezen, boren en andere gereedschappen) controleert. Dit systeem maakt een geautomatiseerd proces mogelijk waarbij een continue kwaliteitscontrole van de bewerkte tools wordt uitgevoerd. 

De SF Compact is gedurende een 2-jarig project ontwikkeld door OTEC in samenwerking met het Fraunhofer-Institut für Produktionsanlagen und Konstruktionstechnik IPK in Berlijn. Er wordt gebruik gemaakt van een 6-assige Fanuc robot en optische meetsystemen van de firma Alicona.

De OTEC-bewerking van de tools richt zich met name op het snijkant afronden en het polijsten van spaangroeven. Na deze bewerking wisselt de robot de tools. Terwijl de volgende tool wordt bewerkt, wordt de reeds bewerkte tool gereinigd en middels de optische sensor gecontroleerd. Deze controleert belangrijke waarden voor snijgereedschappen, zoals de snijkantradius (rβ), K-Factor (Ks) en de maximale chipping van de snijkant (Rs,max). Deze specifieke waarden worden opgeslagen in de database en weergegeven op een monitor. 

Het geïntegreerde meetsysteem vervangt externe, meestal handmatig uitgevoerde, metingen. Hierdoor bespaart u drastisch op de benodigde tijd van transport en het handmatig positioneren van tools. 

U vindt OTEC tijdens de EMO beurs in Hal 7, Stand G23.

Lees meer over de OTEC SF-machines

OTEC